Kennis
Digital Product Passports (DPP’s) gaan de manier veranderen waarop jij je productgegevens beheert. Nieuwe regelgeving, zoals de Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR), verplicht bedrijven binnenkort om gedetailleerde productinformatie te delen. Dit helpt bij transparantie en duurzaamheid, maar vraagt ook veel van jouw databeheer. Een succesvolle implementatie zal grote veranderingen brengen in het verzamelen, beheren en delen van data. Hoewel DPP’s veel voordelen bieden, brengen ze ook aanzienlijke uitdagingen met zich mee. Een sterk datafundament is hiervoor cruciaal
Snel naar:
Een Digital Product Passport is een digitale registratie die gedetailleerde informatie bevat over de cyclus van een product - waarbij aspecten zoals grondstoffen, productieprocessen, milieu-impact en duurzaamheid aan bod komen. Het doel is om transparantie te vergroten en beter geïnformeerde beslissingen voor consumenten mogelijk te maken.
DPP’s worden binnenkort verplicht, vooral voor circulaire producten (producten die je kunt hergebruiken, recyclen of repareren). Dit betekent dat je je productinformatie op orde moet hebben en gemakkelijk moet kunnen delen binnen de supply chain.
Maar een goed opgezette DPP biedt meer dan alleen naleving van de regelgeving. Het helpt je ook om efficiënter te werken en minder verspilling te hebben. Data staat centraal in elke duurzame strategie, en een sterke DPP zorgt ervoor dat je de juiste data verzamelt en deze effectief gebruikt.
Hoewel duurzaamheid een belangrijke drijfveer is, kunnen DPP’s je organisatie ook helpen om efficiënter te werken. Met al je productgegevens op één plek kun je bij houden waar materialen vandaan komen, de impact op het milieu en hoe je je resources het beste kunt gebruiken en verdelen. DPP’s geven je een duidelijk en gestructureerd overzicht van je producten, waardoor je makkelijker kunt reageren op vragen van klanten, aan regels kunt voldoen en internet besluitvorming kunt verbeteren.
Een van de grootste obstakels bij DPP’s is de hoeveelheid gegevens. Je productinformatie staat waarschijnlijk verspreid over verschillende systemen, zoals in een PIM- (Product Information Management) of ERP- (Enterprise Resource Planning) systeem, of zelfs bij leveranciers. Sommige bedrijven hebben niet eens alle nodige data en moeten terug naar hun partners om deze ontbrekende informatie te verzamelen. Al deze gegevens samenbrengen in één duidelijk format is een grote uitdaging.
Een DPP is maar zo goed als de data. Je moet zorgen dat informatie, zoals waarvan iets gemaakt is en hoe je het kunt recyclen, klopt. Maar goede data gaat niet alleen over het volgen van regels; het belangrijkste is dat iedereen in de keten, van maker tot recycler, precies weet waarmee ze werken. Details zijn hier heel belangrijk.
Veel bedrijven werken met leveranciers over de hele wereld die verschillende formats en systemen gebruiken. Om gegevens soepel uit te wisselen, moeten al die systemen met elkaar kunnen werken en informatie correct delen. Zonder dit blijft het moeilijk om alles in de keten duidelijk te maken en houden.
Ook is het langdurig beheren van data belangrijk. Omdat DPP’s informatie over de hele levensduur van een product moeten bijhouden, moet je systemen hebben die gegevens goed opslaan en kunnen terugvinden. Zonder een goede IT-structuur kan het beheren van al deze gegevens snel overweldigend worden. Daarom moet je investeren in een aanpak die ervoor zorgt dat productinformatie beschikbaar en up-to-date blijft, vooral wanneer regelgeving en jouw bedrijfsbehoeften veranderen.
Een van de grootste uitdagingen bij het invoeren van een Digital Product Passport (DPP) is om te bepalen wie er verantwoordelijk voor is. Als een product bestaat uit onderdelen van verschillende leveranciers, is het niet altijd duidelijk wie het DPP moet maken en updaten.
Neem een fiets als voorbeeld. Het frame, de banden, de remmen en de versnellingen komen misschien allemaal van verschillende leveranciers. Elke leverancier kan een DPP voor hun eigen onderdeel bijhouden — maar wie is verantwoordelijk voor het DPP van de complete fiets? Is het de eindproducent, of moeten de DPP’s van leveranciers aan elkaar gekoppeld worden?
Duidelijke verantwoordelijkheid betekent beslissingen maken: Wie voegt de aparte DPP’s samen tot één gezamenlijke DPP? Wie zorgt ervoor dat de gegevens kloppen en up-to-date zijn? Hoe moeten de DPP’s van verschillende onderdelen opgezet worden zodat ze goed met elkaar verbinden? Zonder duidelijkheid hierover is er een risico op verdeelde of tegenstrijdige informatie, waardoor het moeilijker wordt om het DPP te gebruiken zoals het is bedoeld — om duidelijkheid, traceerbaarheid en duurzaamheid in de hele keten te verbeteren.
Omdat data de kern is van elk DPP, moet het opzetten van een sterk datafundament de eerste stap van je aanpak zijn. Data staat centraal in elke duurzaamheidsstrategie. Het gaat niet alleen om duurzaamheid, maar ook om het beheren van de materialen, recyclinginstructies, productidentificatie en alles wat nodig is om aan regelgeving te voldoen en je bedrijf te verbeteren.
Om DPP’s goed te laten werken, heb je één centrale plek nodig voor al je productinformatie, een duidelijk systeem waar alle productinformatie wordt opgeslagen en beheerd. Zonder dit wordt het voldoen aan (EU-)regelgeving erg moeilijk, en loop je het risico op inefficiëntie en boetes. Maar het gaat niet alleen om regels volgen. Een goed georganiseerd gegevenssysteem helpt je ook vertrouwen op te bouwen met klanten en partners, meer transparantie te bieden en je supply chain te verbeteren.
Om DPP’s effectief te laten zijn, moet je ook investeren in betrouwbare systemen die ervoor zorgen dat je alles kunt traceren en makkelijk kunt vinden. Je supply chain heeft meerdere spelers, van fabrikanten tot recyclers, en deze moeten allemaal toegang hebben tot juiste en gestandardiseerde informatie. Daarom is het investeren in de juiste tools voor databeheer en het zorgen voor samenwerking in de hele keten essentieel. Schaalbare IT-systemen met goede integratie helpen je om data efficiënt te beheren en aan te passen aan toekomstige veranderingen.
Zet de volgende stap met Squadra!
Hulp nodig bij het opzetten van Digital Product Passports? Of zoek je een betrouwbare oplossing om je data centraal te beheren? Squadra kan je helpen bij uitdagingen op het gebied van databeheer en duurzaamheid. Neem contact op om hier meer over te weten te komen!